0
Twój koszyk jest pusty.

Strona wygasła! pl.mfirma.eu

Twoja strona nadal znajduje się na serwerze pl.mfirma.eu, ale nie jest widoczna w Internecie dla innych użytkowników. Aby móc w pełni korzystać ze wszystkich funkcji naszego serwisu skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta.

Ok

Tokaji


Tokaj jest białym winem produkowanym w regionie Tokay-Hegyalja na północnym wschodzie Węgier, z winogron szczepu Furmint, Sargamuskotály i Hárslevelü. Jego centralną część stanowi wznosząca się na wysokość 516m wulkaniczna Łysa Góra (Kopasz Hegy), na zboczach której znajdują się główne winnice okręgu. Ze wzniesieniem tym związana jest pewna piękna legenda - otóż dawno, dawno temu przed wiekami zamieszkiwały ją piękne czarodziejki. Pewnego dnia jedna z nich spacerując po brzegu krateru potknęła się i wpadła w rozżarzoną czeluść, a pozostałe z rozpaczy nad nią wylały morze czarodziejskich łez, które wsiąknęły w zbocza góry i które dziś nadają niepowtarzalną słodycz uprawianej tu winorośli.
Masową produkcję Tokaja rozpoczęto w XVI wieku, a jego większość eksportowano do Polski. Dopiero na początku XVII wieku smak Tokaju poznali władcy Niemiec, Holandii, Belgii, Francji i Anglii. W 1606r. pierwsza butelka wina wysłana została do Rosji, której car stał się od tej pory stałym odbiorcą i wkrótce wysłał do miasta specjalnego przedstawiciela swego dworu, odpowiedzialnego za regularne dostawy trunku do kraju. Z tego okresu pochodzą również słynne słowa Ludwika XIV opisującego smak Tokaju: "Król win, wino królów" (Vinum regum, rex vinorum), nota bene od tego czasu umieszczane na etykietach.
Za sekret smaku wina tokajskiego uważa się szczególny splot warunków, w jakich uprawiana jest tutejsza winorośl oraz specjalny proces produkcji wina. Zbocza Łysej Góry pozostają nasłonecznione od wiosny do późnej jesieni, lecz szczególnie silne upały łagodzi wilgotne powietrze unoszące się znad pobliskich rzek Cisy i Bodrog. Gleba przechowuje ciepło przez długi czas umożliwiając zbiory dopiero w październiku, podczas gdy w innych regionach kraju dokonuje się ich w połowie września.
Do produkcji najwyższej klasy Tokaju o światowej renomie używa się winogron pokrytych szlachetną pleśnią (botrytis cinerea), które nazywa się winogronami Aszú. Wina te wytwarzane są z najlepszych gron zbieranych bardzo późno, gdy osiągają wysoką koncentrację naturalnego cukru i kwasów.
Proces zbioru i produkcji jest bardzo skomplikowany i kosztowny. Wśród tokajskich win najbardziej rozpoznawalne są Tokaj Szamorodni występujący w wersji wytrawnej, jako tzw. szaraz lub słodkiej tzw.edes i Tokaj Aszu – najbardziej poszukiwane za ich wyrafinowanie, wyjątkowy charakter i zdolność starzenia.Oznaczone są one na etykiecie liczbą "puttonyos”, czyli niegdyś drewnianych koszy gron o pojemności 25 kg. zaatakowanych przez szlachetna pleśń Botrytis Cinerea. Im więcej koszy jest dodanych do moszczu tym wino jest bardziej słodkie. Tzw. zbotrytyzowane grona zbierane są oddzielnie, miażdżone i zamieniane w słodką pastę, podczas gdy reszta winogron jest poddawana wspólnej fermentacji, dającej wino podstawowe, przechowywane w 136 litrowych beczkach. Pasta z gron Szu dodawana jest do wina podstawowego właśnie w wyżej wspomnianych koszach. Dzień lub dwa po zmieszaniu wina podstawowego i gron Szu, mieszanka jest prasowana i leżakuje w małych beczkach wyrabianych z węgierskiego dębu o nazwie goyng przez okres od czterech do ośmiu lat. Beczki składowane są w piwnicach wydrążonych w skałach, w których panuje stała temperatura (10 ̊C) i wilgotność (78-98 procent).
Przeciętny Tokaj jest oznaczany, jako 3-, 4- lub 5- "puttonyos”. Tokaj o ilości większej niż 6 puttonyos nazywa się Aszu Eszenica i jest niezwykłym winem. Zawiera on powyżej 180 gramów cukru na litr wina. Fermentuje latami, osiągając często zaledwie kilka procent alkoholu. Jednak najwyższą kategorią win tokajskich jest Eszencja określane mianem nektaru - czyli ociekający z pojemników, gdzie przechowywane są grona przed fermentacją, sok o ogromnej zawartości cukru. Butelkuje się go bez poddawania procesowi fermentacji.
Wina tokajskie w większości sprzedawane są w charakterystycznych półlitrowych butelkach. Butelki zostały zaprojektowane specjalnie na Wielką Wystawę w 1851 roku.

Tokaji aszu 5 rocznik 2013 [] 149 zł
Tokaji aszu 5 putton
Tokaji aszu 5 putton

Pojemność 0,5 l. Wino o pięknym miodowozłocistym kolorze. 

Zapach ujmujący, potężny i złożony o aromatach śliwki, moreli, miodu, suszonych owoców. Doskonała kwasowość nadaje winu niezwykłą równowagę i długi finisz.
Podawać w temperaturze 16 - 18°C, jako aperitif lub z deserem typu creme brulee. Doskonały dodatek do gotowanych ryb w sosie śmietanowym jak i pleśniowych serów.

Dodaj do koszyka
Tatar z łososia
Pieczywo czosnkowe z serem [] 16 zł

4 sztuki ciepłego pieczywa z czosnkiem i serem mozzarella.

Dodaj do koszyka
Naleśniki ze szpinakiem [] 20 zł
Sałatka grecka [] 19 zł

Papryka czerwona, sałata lodowa, pomidor, ogórek, ser feta, oliwki, sos vinegrtte.

Dodaj do koszyka
Sałatka z grilowanym kurczakiem [] 22 zł

Grilowana pierś kurczaka, sałata lodowa, orzechy włoskie, pomidor, ogórek, sos.

Dodaj do koszyka
Żurek z kiełbasą i jajkiem [] 11 zł
Krem pomidorowy z bazylią [] 9 zł