0
Twój koszyk jest pusty.

Strona wygasła! pl.mfirma.eu

Twoja strona nadal znajduje się na serwerze pl.mfirma.eu, ale nie jest widoczna w Internecie dla innych użytkowników. Aby móc w pełni korzystać ze wszystkich funkcji naszego serwisu skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta.

Ok

Wytrawne


Węgry
Prawnie na Węgrzech możemy wyróżnić 22 regiony winiarskie. Najważniejsze z nich to Tokaj, Kunság, Csongrád i Hajós-Baja, Eger, Villány i Szekszárd. Jak wcześniej wspomnieliśmy Tokaj – położony w północno-wschodniej części Węgier, u podnóża Karpat, jest najbardziej znany ze swoich słodkich win Tokaji Aszú, ale też z odmian winogron Furmint, Hárslevelű i Muscat, stosowanych do produkcji tego wina. Na północy kraju, w regionie Eger, produkuje się eleganckie wina czerwone, w szczególności odmiany Bikavér. Chcąc spróbować najlepszej odmiany Byczej Krwi musimy poszukać wina z etykietą Superior, wprowadzoną ostatnio w prawie regulującym produkcję wina. Ze względu na szerokość geograficzną, wina pochodzące z regionu Eger porównywane są do win burgundzkich. Nie mają budowy takiej jak wina czerwone z południa, lecz nadal zachowują swoją elegancję i złożony smak. Tego można zakosztować podczas corocznego Festiwalu Egri Bikavér (tradycyjnie odbywającego się w lipcu), gdzie liczne miejscowe winiarnie wypowiadają się na temat Byczej Krwi przy dźwiękach przyjaznej folkowej muzyki.

Juhasz wytrawne [] 99 zł
Paptag Cuvee rocznik 2013
Paptag Cuvee rocznik 2013

Nowa edycja wina znanego i cenionego jako Superior, o pięknej, ciemnej barwie.To kupaż dwóch międzynarodowych szczepów : merlot i cabernet sauvignon.
Szlachetny aromat wina pochodzącego z najwartościowszych upraw w winnicy. Bardzo bogaty i złożony bukiet smaków owoców leśnych. Wyczuwalne intensywne taniny.
Kraj/region: Węgry/Eger\
16-18°C
Polecamy do: czerwonych duszonych mięs oraz dziczyzny
Okazja: na prezent

Dodaj do koszyka
Csendes Rozé -Pół wytrawne [] 50 zł
Csendes Rozé
Csendes Rozé

  Csandes Roze' - wytrawne                                  
Niesamowite różowe wino, raczej półsłodkie niż słodkie, doskonałe na upalne dni, podajemy mocno schłodzone. Ma wyraźne owocowe akcenty, smakuje najlepiej podane z kostką lodu.

Zawartość alkoholu:11,5%

Pojemność: 1,5 l

 

 

Dodaj do koszyka
Friss Bubis [] 50 zł
Friss Bubis - wytrawne
Friss Bubis - wytrawne

„Świeże, aromatyczne, owocowe wino o zdecydowanym, musującym charakterze”

Dodaj do koszyka
Furmint - wytrawne [] 50 zł
Furmint
Furmint

Furmint - száraz

Dodaj do koszyka
Irsai Olivér - wytrawne [] 50 zł
Irsai Olivér - száraz
Irsai Olivér - száraz

„Irsai: król win o bogatym bukiecie zapachowym”

Dodaj do koszyka
Olaszrizling - wytrawne [] 50 zł
Olaszrizling
Olaszrizling

Olaszrizling - száraz
„Wykwintny aromat; wyraziste, piękne nuty”

Dodaj do koszyka
Cabernet Sauvignon - Wytrawne [] 50 zł
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon - Száraz

Dodaj do koszyka
Egri Bikavér - száraz [] 50 zł
Egri Bikavér
Egri Bikavér

 

 

Egri Bikavér.
Początkowo wino to było wytwarzane jako kupaż dwóch odmian: kadarki (niesłusznie w Polsce uważanej za odmianę gorszej kategorii) i kékmedoca. Po wojnie komuniści nastawieni na produkcję masową zmienili znacznie zasady produkcji czyniąc ją przemysłową i odbierając temu winu charakter. Kadarkę zastąpił łatwiejszy w uprawie kékfrankos. Egri Bikavér stracił na jakości, ale zyskał na cenie. Obecnie miejscowi producenci próbują przywrócić należne winu miejsce. Wytwarzany jest on jako kupaż trzech lub czterech odmian. Zasadą jest by żadna nie dominowała. Łączy się najczęściej kékfrankosa, cabernety, portugiesera, jednak lista dozwolonych odmian jest dość długa. Najciekawsze wracają do kadarki, pojawia się też pinot noir. Jaki jest charakter tego wina? Najczęściej jest wytrawne lub półwytrawne, o bardzo zróżnicowanym bukiecie aromatyczno – smakowym. Serwuje się je w temperaturze 14-16 stopni. Świetnie pasuje do dań z dziczyzny podawanej na sposób węgierski.

Egri Bikavér - száraz

„Purpurowa barwa, aromaty wiśni, o solidnej strukturze, harmonijne”

 

Dodaj do koszyka